Translate

vineri, 4 ianuarie 2013

Tort de ti se topeste in gura cu ciocolata si ceai Earl Grey

Cand am vazut prima oara aceasta reteta, mi s-a parut prea simpla pentru un tort, insa ciudata din cauza unui ingredient neobisnuit: ceaiul Earl Grey. Am facut reteta la sugestia sotului meu, pasionat de ciocolata neagra si ceai de calitate.

Efectul: impresionant! Tortul ti se topeste efectiv in gura, este extrem de usor si aerat.
Feedback primit de la cei care l-au gustat a fost coplesitor.


Ingrediente:

  • Continutul a doua pliculete de ceai negru Earl Grey
  • 100 ml lapte fierbinte
  • 150 g ciocolata neagra (daca vrei sa iti iasa mai inchis la culoare, foloseste ciocolata cu 78% cacao).
  • 200 g unt taiat cubulete
  • 140 g migdale macinate
  • 6 oua separate in albusuri si galbenusuri
  • 200 g zahar fin
  • cacao pentru ornat
Incalzeste cuptorul la 160 grade. Unge sau tapeteaza cu foaie de copt o forma de tort cu fund detasabil (eu am folosit de 26 cm, insa daca vrei un tort mai inalt foloseste de 22 cm).
Amesteca frunzele maruntite  din ceaiul Earl Grey in laptele fierbinte si lasa-l deoparte.

Topeste la bain-marie ciocolata, untul si un praf de sare. Adauga migdalele macinate, apoi galbenusurile si la urma laptele cu ceai.
Separat, bate spuma albusurile, adauga zaharul si bate din nou pana se intaresc. Albusurile batute cat mai bine sunt secretul acestui tort. Incorporeaza cu grija albusurile in amestectul de ciocolata, incercand sa pastrezi cat mai mult aer in compozitie. Toarna compozitia in forma si coace minim 45 minute.
Este gata cand este crescut, insa putin moale in interior, intocmai ca la brownies.

Se lasa la racit in forma (daca incercati sa-l scoateti cat este cald, se va rupe). Se scoate cu grija se pune cu grija pe un platou si  taie dupa ce se raceste. Se presara cu migdale feliate sau pudra de cacao (varianta 2)

Varianta 2


Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu