Translate

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Cheesecake sublim


Cheesecake, sau fara prea mult pretentii americane, prajitura cu branza, este printre primele retete de prajituri pe care le-am incercat. Pana la momentul acela, era unul dintre deserturile mele preferate atunci cand mergem prin oras.
Insa, dupa ce am facut propriul meu cheesecake, mi se pare ca nicaieri nu gasesc cheesecake ca al meu. Ba crema de branza contine prea multa faina si prea multa branza, ba blatul este ca un pandispan, ba este fada etc.
Reteta este destul de migaloasa, insa rezultatul este sublim. Imi place ca aceasta prajtura se poate combina cu tot felul de sosuri, gemuri etc.Si este o prajitura, cum imi place mie sa spun, spornica, in sensul ca pot manca destul de multe persoane din ea, data fiind densitatea ei.
Este incredibil de buuuuna! Sotul meu si cativa colegi care au testat-o o adora!


Ingrediente:
                    
BLAT:
  • 300 de grame de biscuiti digestivi (puteti pune si mai multi biscuiti, blatul va va iesi mai gros, ceea ce mie imi place mai mult)
  • 100-120 de grame de unt 
  • 3 linguri de zahar

 CREMA DE BRANZA:
  • 1 kilogram de branza de vaci mai grasa, bine scursa de zer
  • 1 cana de zahar (indulciti dupa gust)
  • 3 linguri cu varf de faina alba 
  • 150 de ml. de smantana 
  • 3 oua mari
  • Esenta de vanilie
  • Coaja rasa de lamaie/portocala

Preparare:

Pregateste o forma cu pereti detasabili de 24 cm. diametru si unge-o sau tapeteaz-o cu hartie de copt.
Preincalzeste cuptoprul la 200 de grade.Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul si se pun intr-un castron. Se topeste untul si se toarna peste biscuitii la care s-au adaugat si cele 3 linguri de zahar.
Se amesteca cu grija biscuitii cu untul topit. Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta, cu un aluat, vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste). Se preseaza cu grija biscuitii in forma, creand un strat uniform pe fund si de jur imprejur, la o inaltime de aproximativ 4 cm. 

Se introduce forma cu blatul de biscuiti in cuptorul preincins la 200 de grade pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade.

Branza, zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat cateva minute bune, pana se omogenizeaza foarte bine, de cateva ori va fi nevoie sa se desprinda compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, apoi se va continua sa se bata. Se adauga smantana cu vanilia si coaja de portocala/ lamaiesi se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa. Pe rand, se adauga cate un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare. Compozitia finala trebuie sa fie cremoasa.


Se toarna crema peste blat, se niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade (aveti grija sa nu fie inca prea fierbinte cuptorul – dupa coacerea blatului – crema va avea tendinta sa crape la suprafata daca temperatura e prea mare).


Cheesecake-ul se coace la 150 de grade timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda/rumeneasca deasupra, reduceti putin focul si acoperiti suprafata cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.

Lasa prajitura sa se raceasca complet in forma apoi pune-o la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma dupa ce se trece cu un cutit intre peretii formei si cheesecake de jur imprejur, apoi se lasa sa alunece pe platoul de servire ajutandu-ne de fundul formei. Daca nu ati folositi hartie de copt, va fi nevoie sa desprindeti cu un cutit lung prajitura de baza formei metalice.


Se poate servi ca atare, pur si simplu pudrand suprafata prajiturii cu zahar pudra, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia.


 Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu