Translate

vineri, 4 ianuarie 2013

Brownies usoare cu sfecla

Cand am incercat aceasta reteta, am facut-o la sugestia sotului meu. Imi era teama ca va avea guts de legume. Insa, este o alternativa excelenta la clasicele brownies, prezentate pe blog, si una mult mai sanatoasa, racoroasa si usoara, pentru ca are mai putin unt, faina si oua.

Ingrediente:

  • 500 g sfecla neagra (3-4 sfecle medii)
  • 100 g unt
  • 200 g ciocolata neagra (70% cacao)
  • 1 lingurita extract de vanilie sau esenta de vanilie
  • 250 zahar brun
  • 3 oua
  • 100 g faina
  • 25 g cacao

Curata sfecla de coaja folosind manusi de menaj. Eu nu am facut acest lucru si am ramas cu mainile patate.
Se taie grosier, se pune intr-un bol, se adauga un strop de apa, se acopera cu folie alimentara si se da la microunde timp de 12 minute la maxim, pana cand se inmoaie. Cuptorul cu microunde este un aparat pe care evit sa-l folosesc in general, de aceea, ca alternativa, poti fierbe sfecla in coaja pana se inmoaie, apoi o curati de coaja si o foloseste ca mai jos.

Incalzeste cuptorul la 180 grade. Unge sau tapeteaza cu hartie de copt o tava dreptunghiulara clasica . Rupe ciocolata in bucati si adauga untul taiat mare.  Scoate sfecla de la microunde, las-o la scurs, apoi pune-o in robotul de bucatarie impreuna cu ciocolata, untul si vanilia. Mixeaza pana cand obtii un amestec omogen, cat mai fin. Sfecla calda va topi untul si ciocolata.

Pune zaharul si ouale intr-un castron mare si bate-le cu mixerul pana cand obtii o o compozitie groasa, spumoasa si deschisa la culoare. Cu o lingura de metal, incorporeaza compozitia de sfecla in cea de oua. Incearca sa nu amesteci foarte mult, pentru a pastra cat mai mult aer in compozitia finala, la fel ca atunci cand adaugi albusuri.

Toarna amestecul in tava si lasa-l la cuptor minim 25 minute. Prajitura trebuie sa creasca uniform, insa trebuie sa fie elastica pe margini si usor moale in mijloc, intocmai ca orice brownie. Se taie in patrate atunci cand s-a racit complet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu