Translate

duminică, 27 ianuarie 2013

Deliciu de piept de curcan la cuptor

Este o reteta inventata de mine, in cautarea unui curcan cu un sos perfect. Este delicios si deosebit, genul de friptura recomandata pentru oaspeti mai pretentiosi sau pentru familie intr-o zi de sarbatoare.
Pentru aceasta reteta, este important sa avem un piept de curcan mare, uniform, pe care il coacem intreg la cuptor si pe care apoi il taiem felii pentru a-l servi.


Ingrediente:

  • Un piept de curcan de aproximativ 1 kg
  • 3 linguri de condimente verzi (cimbru, rozmarin, salvie, menta sau herbe de provence)
  • jumatate de cana de ulei extravirgin de masline
  • 1 ceapa mare
  • zeama de la o portocala mica
  • 2 linguri de mustar
  • 2 lingurite de miere
  • 1 canuta de vin rosu
  • 1-2 cani de apa
  • Sare, piper

Spalam pieptul de curcan si il crestam foarte bine. Ungem carnea cu ulei si o condimentam  astfel incat aceasta sa fie foarte bine acoperita de condimente uscate. O lasam la frigider pana se incinge cuptorul.
Incingem cuptorul la 210 de grade. Separat, pregatim sosul: amestecam zeama de portocala cu mustarul, mierea si vinul si il dam la frigider. Nu il punem inca peste carne.

Setam cuptorul la 210 grade, minim 70 de minute si punem carnea la cuptor impreuna cu ceapa taiata in patru (eu am folosit o tava de iena, pentru ca nu usuca carnea, din contra, ii pastreaza fragezimea). Turnam prima cana de apa dupa aproximativ 20 de minute. Dupa alte 10 minute, intoarcem carnea pe partea cealalta si putem adauga sosul de la frigider.
Din cand in cand, mai intoarcem carnea. Mai turnam apa daca este necesar. Carnea trebuie sa stea la cuptor in sos suficient pentru a fi frageda (cam jumatate din bucate trebuie sa fie acoperita de sos). Cu 15-20 minute inainte  de final, marim temperatura la 220 de grade pentru ca friptura sa se rumeneasca frumos.

Lasam carnea sa se raceasca si o servim in felii. Merge de minune cu orez cu brocoli.

Pofta buna.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu