Aveam pofta de o mancare buna, gustoasa si consistenta, de iarna, dar fara carne.
Asa ca m-am gandit sa incerc pentru prima oara sa fac ciulama de ciuperci cu orez si linte.
Ciulamaua de ciuperci, chiar si de pui, se face in 2 modalitati:
-cu ciuperci, ceapa, faina si apa (cu rantas de faina prajita si apa)- reteta traditionala, a la Sanda Marin sau a la mama,
-cu ciuperci, ceapa, faina si smantana (fara acel rantas)- o reteta poate cu mai mult colesterol, dar cu mai putina prajeala.
Ce imi place la a doua reteta este ca ciulamaua este mai gustoasa, poate fi consumata si a doua zi, ea ramanand in continuare fluida, spre deosebire de cea cu rantas, care se ingroasa a doua zi si face cocoloase.
Ingrediente (2 portii):
CIULAMA
-500 grame ciuperci (eu am pus mai multe, vreo 600-700 grame)
-1 ceapa
-1 lingurita ulei
-150-200 grame smantana
-2 linguri de faina
-3-4 catei de usturoi pisat
-1 legatura de patrunjel
-cateva picaturi de zeama de lamaie
-Sare
-Piper
Se curata si se spala ciupercile si se taie pe lung. Se curata ceapa si se taie solzisori.
Se pune ceapa la calit in ulei pana devine sticloasa si apoi se adauga ciupercile. Se calesc alaturi de ceapa cateva minute, dupa care se acopera cu apa. Se lasa la fiert 10-15 minute (in functie de cum iti plac ciupercile mai mult, fierte mult sau mai tari).
Se amesteca intr-o cana smantana cu cele 2 linguri de faina si se adauga peste ciuperci. Se amesteca bine si se mai lasa cateva minute la foc mic.
Se condimenteaza dupa gust, apoi se adauga usturoiul, iar la sfarsit patrunjelul tocat.
Pentru un plus de savoare, eu am adaugat si cateva picaturi de lamaie.
OREZUL CU LINTE
-1/2 cana de orez
-1 cana de linte
-Sare, piper, curry
Se spala orezul si lintea separat si se pun la fiert separat in apa cu sare. Lintea se fierbe in ce putin 2 ape.
Dupa ce s-au fiert, se lasa la scurs, iar apoi se amesteca si se adauga condimentele, dupa gust.
Se serveste alaturi de ciulamaua de ciuperci.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu